opfinderrådgivningen

Opfinderrådgivningen spillede en stor rolle

Skrevet af Anders Jørgensen, Opfinderrådgivningen 

Tømrer Mikkel Bertelsen har fået fod under opfinderdrømmen med brætspillet Klask og den friske licensaftale med finsk producent. Andelen i tømrervirksomheden er solgt, og nu knokler han for det nye levebrød.

Det har egentlig været undervejs længe. Ja, i princippet har det været med siden barndommen, hvor Mikkel Bertelsen fremstillede cykler i ståltråd og malede dem sammen med en kammerat og solgte dem henne på skolen – og købte romkugler for alle mønterne. For nylig tog Mikkel Bertelsen hele springet, solgte sin andel i en tømrervirksomhed og flyttede i eget opfinderværksted i en butik centralt i Skibby.

Tuborg og finsk licensaftale

Den umiddelbare succes med det friske brætspil Klask, med 750 spil solgt og leveret til Tuborg og indlogeret på et par hundrede værtshuse i Danmark, er blevet større gennem en licensaftale med den finske spilproducent Competo, hjulpet igennem med Opfinderrådgivningens assistance. Radaren er sat på verdenskortet, og Mikkel har aftalt med fruen, at der er basis for at prøve tilværelsen som idé- og spiludvikler.

”Klask har gjort det muligt at tage springet. Jeg har opfyldt en drøm ved at flytte ind i den butik, som både er værksted, kontor og butik med kaffemaskine, der kan lave caffe latte, når folk kigger forbi”, siger en glad Mikkel Bertelsen, der er flyttet fra Dragør til Gershøj med familien.

10 om dagen er nok til at leve

Forretningsmodellen lige nu er Klask-spillet. I to forklædninger. Det almindelige Klask og dem, han laver som firma- og receptionsgaver med individuelle logoer på, som han selv sælger fra sin hjemmeside klask.me. Mikkel må selv sælge Klask i et år fra licensaftalen er indgået, mens Competo støber kuglerne til at erobre verden. Logospillene kan han blive ved med at lave.

”Jeg sælger et par stykker om dagen fra min egen hjemmeside. Det gav cirka 15 ordrer, da de lavede indslag med mig om Klask i TV2 Lorry. Jeg kan leve af det, hvis jeg sælger 8-10 spil om dagen”, siger Mikkel Bertelsen, der er på vej ud på turné med det værtshusvenlige tomands-spil.

Opfinderrådgivningen klaskede med

Mikkel vandt juryens specialpris for Klask-spillet til Guldbrikken 2014 og fik mod på at gå videre. Nogen i netværket anbefalede ham at snakke med Opfinderrådgivningen og få lavet en aftale om at komme forbi Teknologisk Institut og vise spillet frem. Opfinderrådgiveren syntes godt om det, og anbefalede Mikkel at få det designbeskyttet i EU, samt varemærkebeskytte navnet i Danmark.

”Jeg oplevede interesse fra to virksomheder i norden, som hørte om det, da jeg vandt prisen, så jeg var til møder med spillet under armen”, siger Mikkel Bertelsen.

Men det blev finnerne, der vandt. Faktisk havde de øvet sig så meget i at spille Klask, at Mikkel måtte holde sit ord, da han til et afgørende møde sagde: ”Hvis du slår mig, laver jeg licensaftalen med Competo. Og så bankede han mig sgu”, siger Mikkel Bertelsen. Han siger, at den garvede opfinderrådgiver Rasmus Offersen ”har det sorte bælte i licensaftaler”.

”Jeg fik virkelig god behandling i Opfinderrådgivningen. Jeg ringede om eftermiddagen og sendte udkastet til aftalen med finnerne til Rasmus Offersen. Vi mødtes næste formiddag, hvor Rasmus var klar med et revideret oplæg, som vi sendte til finnerne. Det gik virkelig stærkt. Jeg har altid drømt om at blive opfinder, få licensaftaler med virksomheder, sjatleve af det og skabe plads til at udvikle og finde på flere ting. Nu har jeg fået muligheden med Klask og det økonomiske råderum fra salget af min andel i tømrerfirmaet”, siger opfinderen, der nu venter med spænding på, hvad 2015 bringer.

Læs hele artiklen om Klask og Opfinderrådgivningen (PDF).

Artikel i Politiken om Klask