fiberlasere

Nye justerbare filtre til supercontinuum fiberlasere

Justerbare filtre konverterer supercontinuum fiberlasere til fleksible systemer. Kraftige supercontinuum-lasere er populære inden for forskning og industri som alsidige lyskilder. Ved mange anvendelser bruges kun en enkelt bølgelængde ad gangen ud af det fulde spektrum, og derfor bliver valg af filter helt afgørende. Der findes mange løsninger til filtrering, og nye teknologier kan give bedre ydelse og funktioner.

Supercontinuum fiberlasere til hvidt lys anvendes som alsidige lyskilder, hvor de potentielle anvendelsesmuligheder defineres af det justerbare filters ydelse i lige så høj grad som af selve lyskilden. Der findes forskellige justeringsmuligheder, og det bedste valg afhænger af anvendelsesformål og ønsket resultat. Nogle af de eksisterende filterteknologier såsom justerbare akusto-optiske filtre, bandpass-filtre og monochromator-filtre er blevet anvendt med gode resultater, men de har anvendelsesmæssige begrænsninger.

Der findes ikke ét ‘perfekt’ filter til alle anvendelser

Nye filterteknologier er kommet på markedet såsom lineært variable filtre af høj kvalitet og volume grating baserede filtre, der giver en bedre ydelse og muliggør bredere anvendelse af supercontinuum-lyskilden. Med bedre filterteknologi bliver nye anvendelser mulige, men det er ikke sandsynligt, at én enkelt filterteknologi vil kunne anvendes til alle formål. I fremtiden kan det blive muligt at forme supercontinuum vilkårligt med høj effektivitet, så output-spektret kan programmeres, men indtil da vil valg af filtre have afgørende betydning.

Supercontinuum-generationen

Ultrabred, ikke-lineær spektral udvidelse af en laserkilde blev opfundet 1970′erne med solid-state-lasere og ikke-lineære bulkmaterialer. Fiberlasere og den nye mikrostrukturerede lyslederteknologi blev videreudviklet op gennem 1990′erne, og dermed blev det muligt at generere supercontinuum-lys via et kompakt, effektivt fiberlasersystem. Fianium lancerede den første kommercielle højtydende supercontinuum-kilde i 2004 og har siden leveret over 900 ‘WhiteLase’ systemer til førende universiteter og forskningsinstitutioner rundt om i verden.

Læs mere hos DELTA Agenda.