Ny stærk platform til udvikling af IoT-produkter

DELTA har store ambitioner med nyt ”Nordic IoT Centre”, der i de kommende år skal bringe langt flere produkter igennem den ofte snørklede vej fra den geniale idé til det færdige IoT-produkt. Det unikke ved det nye center er, at det samler aktører inden for IoT, så virksomhederne kun skal henvende sig et sted for at få hjælp til alle dele af udviklingsarbejdet.

Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

Ifølge Anders Mynster fra DELTA/FORCE Technology har danske virksomheder masser af gode ideer til, hvordan de kan gøre deres produkter intelligente ved hjælp af Internet-of-Things (IoT). Alligevel ender mange ideer uforløste i skuffen. Det er helt forståeligt, for det kan virke helt uoverskueligt at gribe udviklingsprocessen an:

Hvordan får man valideret sit design? Hvilke tekniske barriere er der? Hvilke systemer skal data kobles op på? Hvordan sikres indsamlet data? Og hvilke standarder skal de nye IoT devices overholde?

Det er blot nogle af de spørgsmål, virksomhederne skal finde svar på, før et nyt IoT-produkt kan komme på markedet. Herudover har det hidtil været en barriere, at virksomheder skal søge forskellige steder hen for at få hjælp og rådgivning om de forskellige stadier i produktudviklingen. Alle disse udfordringer vil det nye Nordic IoT Centre gøre noget ved. Det fortæller Anders Mynster.

”Når det handler om at udbrede IoT, kan DELTA ikke løfte udviklingen alene. Derfor vil vi i Nordic IoT Centre etablere partnerskaber med blandt andet udviklingshuse, EMS’er og universiteter, så centret kan tilbyde virksomhederne en komplet løsning, hvor virksomhederne ved at benytte de forskellige partnere kan få leveret på alle elementer i IoT-udviklingen. Dermed skaber vi en stærk dansk platform, hvor det er muligt at levere attraktive løsninger til ikke mindst små og mellemstore danske virksomheder. Det kræver, at vi får hele værdikæden af leverandører til at arbejde sammen. For mig at se vil det i fremtiden handle mindre om konkurrence og mere om samarbejde”.

Etablering af et dansk økosystem inden for IoT

Anders Mynster synes, det matcher godt med GTS-rollen, at DELTA påtager sig en rolle i forhold til at bringe partnerne sammen samt skabe et fælles sprog og en fælles forståelse af IoT.

”Som GTS-institut er det vores fornemmeste opgave at udvikle et dansk økosystem for udvikling af IoT-produkter målrettet små og mellemstore danske virksomheder. For den enkelte virksomhed vil det helt konkret være sådan, at når virksomheden retter henvendelse til os med en idé, så tager vi et møde, og så afklarer vi, hvad virksomheden har brug for. I DELTA leverer vi på ideafklaring og den endelige produkttest, og så henviser vi til andre virksomheder med deres spidskompetencer. Så på den måde er vi også selv en del af kæden. Vores rolle er at finde den partnersammensætning, som sikrer, at alle dele af opgaven bliver løst af de bedste kompetencer”.

Anders Mynster fortæller, at denne tilgang til at arbejde med innovation ikke er helt fremmed for DELTA, da DELTA har arbejdet ud fra disse principper i deres arbejde med ASIC i mange år. ”Det fungerer ved, at vi kan designe ASICs på DELTA, hvorefter vores samarbejdspartnere producerer chippene, og vi bagefter tester og validerer funktionaliteten, inden vi leverer chippen til kunden. Dermed kan vi levere en komplet løsning til vores kunder. Den model har vi brugt siden 1976 til at levere mere end 100 millioner chips, og de erfaringer bygger vi videre på i vores Nordic IoT Centre”.

De sidste brikker bliver lagt i de kommende år

Ikke alle brikker er endnu faldet på plads i Nordic IoT Centre. Men kursen er sat mod et dansk – og med tiden nordisk – økosystem bestående af universiteter (AAU og CBS), virksomheder og GTS-institutter, der kan bringe virksomhedernes IoT-produkter sikkert i havn.

”Allerede i dag har vi en kæde af partnere tilknyttet centret, men vi vil gerne i kontakt med endnu flere virksomheder, der kan levere ind med ydelser i kæden fra idé til produkt.  Så vi anbefaler virksomheder, der vil udvikle eller tilbyde udviklingsservices inden for IoT til at kontakte os. Til næste år vil vi også selv være opsøgende i forhold til at finde dem, der er skarpe til at levere på opgaverne. Så vi har en opgave med at få identificeret de kompetencer, der findes rundt omkring i Danmark. Vi har også et Advisory Board, som er dem, der peger på, hvad vores leverancer skal være, og hvordan vi skal organisere os bedst muligt for dansk industri”.

Netværk med fokus på implementering

I arbejdet med at skabe en stærk platform for udbredelsen af IoT i Danmark har DELTA desuden oprettet ”IoT og wireless klubben”. Her er DELTA vært for otte møder om året, hvor deltagerne diskuterer teknologisk implementering af IoT. Gruppen har i dag cirka 35 virksomhedsmedlemmer. Medlemmerne får desuden adgang til DELTA’s testfaciliteter og dermed mulighed for at komme ind og afprøve sine ideer og sikre et robust design.

Fakta

Nordic IoT Centre er et videnscenter, der tilbyder danske virksomheder assistance i udviklingen af IoT-produkter både før, under og efter udviklingsarbejdet. I centret finder virksomhederne en bred kreds af partnere fra bl.a. universiteter, udviklingshuse, Electronic Manufacturing Services (EMS) og GTS-institutter, der tilsammen danner en kæde af kompetencer, som virksomheden kan benytte til at bringe en god idé helt i mål. Formålet er at få flere små og mellemstore virksomheder til at realisere deres IoT-ambitioner.

En del af arbejdet med etableringen af Nordic IoT Centre er medfinansieret af Styrelsen for Forskning og Innovation igennem resultatkontrakten ”IoT Testcenter”.

Læs mere her

Billede: Delta/FORCE Technology

Denne case er udgivet i publikationen “Mere damp på de digitale kedler”. Læs rapporten her

Ude efter rådgivning – ansøg om tilskud!

Er du en lille eller mellemstor virksomhed, og har du potentiale og ambition om at vækste? Så kan du nu ansøge om at få rådgivning om automatisering og digitalisering af din produktion med hjælp fra “Erhvervspartnerskabet for Avanceret produktion”, som GTS-nettet er en del af. Formålet med erhvervspartnerskabet er at fremme en teknologisk og digital omstilling i de små- og mellemstore produktionsvirksomheder.

Læs mere her