IBIZ-projekt styrker butikslivet i Ringe

Faaborg-Midtfyn Kommune er med i IBIZ TechLabs forskningsprojekt, som sætter fokus på handelslivet i Ringe by. Via sensorer, der er strategisk opsat i gader og butikker, trackes kundernes færden i byen. Det giver anledning til nye spændende tiltag, som vil gøre Ringe til en attraktiv by at handle i. 

Af Nanna Bastved

Mange mindre byer i Danmark er truet af butiksdød og mangel på handlende, fordi de større byer har større tiltrækningskraft. Men hvordan kan man vende den trend rundt og øge handelslivet i de mindre byer? Det er noget, som IBIZ TechLab undersøger i et forskningsprojekt. IBIZ TechLab har inviteret Faaborg-Midtfyn Kommune med i forskningsprojektet, hvor der bliver kigget på, hvordan man gennem teknologi kan styrke butikslivet i Ringe by.

”Vi ønskede at være med i projektet for at få afprøvet, hvordan vi kan få flere til at få øjnene op for butikkerne i Ringe. Projektet giver os mulighed for at afdække kundemønstret i Ringe – hvilke veje folk går. Vi havde nogle gisninger om det, men nu får vi konkret viden om, hvad der virker og ikke virker,” fortæller Hanne Raunsmed Andersen, projektleder, Faaborg-Midtfyn Kommune.

Sensorer tracker bevægelsesmønstre

For at blive klogere på, hvordan folk færdes i Ringe by, har IBIZ TechLab forsøgsvis opsat wifi-sensorer i lygtepæle rundt om i byen til at kortlægge kundetrafikken. Tøjeksperten er udvalgt som forsøgsbutik. I butikken er der opsat bevægelsessensorer, som tracker, hvor mange kunder, der besøger butikken, og hvordan kunderne bevæger sig rundt inde i butikken under deres besøg. Desuden er der indsat RFID-tags i et udvalg af bukser, som giver kunderne supplerende information, når de prøver bukserne.

”Det har været spændende at være med i projektet. Selv om vi endnu ikke kender resultaterne af forsøget, er vi glade for, at det er kommet fokus på handlen i vores by. Vores store udfordring er, at Ringe ligger midt mellem to store byer – Odense og Svendborg – som trækker folk til sig. Alligevel har vi formået at få sat skub i handelslivet her i Ringe. Jeg plejer at sige, at vi er ligesom brumbassen, der ikke burde kunne flyve, men gør det alligevel,” siger Jesper Schmidt Larsen, butiksbestyrer i Tøjeksperten og også formand for Ringe Handelsstandsforening.

Fokus på kundeoplevelsen

Alle de opsatte sensorer indgår i et Internet of Things (IoT)-netværk, som er bygget op omkring platformen ODIN. DELTA’s IdemoLab-team har udarbejdet ODIN-platformen, der er et prototypeværktøj til design af IoT-økosystemer, hvor man kan afprøve sin IoT-idé og finde ud af, hvad man skal bygge ind i sin IoT-løsning. Værktøjet er specielt egnet til rapid prototyping af IoT-systemer, hvor design processen hjælpes hurtigt fra idé til konkret løsning.

De data, som indsamles via sensorerne, bliver opsamlet af ODIN med henblik på videre analyse af bevægelsesmønstrene. Denne viden kan bruges af detailhandlen til at tiltrække besøgende og skabe bedre kundeoplevelser.

”Det gode er, at vi nu får faktuelle oplysninger om bevægelsesmønstre, som vi kan træffe bedre beslutninger ud fra,” fortæller Rune Bille.

Breder sig som ringe i vandet

Selv om IBIZ-projektet ikke er afsluttet endnu, har det en positiv effekt på byen og breder sig som ringe i vandet, bl.a. en ny kulturklub og flere forslag fra borgerne om forretningstiltag, der kan øge købsoplevelsen. Desuden har kommunen afsat midler til et skiltningsprojekt med fokus på at opsætte skilte, som gør det lettere og mere overskueligt at finde rundt i byen.

Næste skridt for kommunen er at få projektet til at leve videre og fortsætte sin positive udvikling. Men allerede nu har de planer om at prøve konceptet i andre byer i kommunen.

Læs mere

Fuld artikel
Retail technology (på engelsk)
IBIZ.TechLab
Alexandra Instituttets rolle med at udvikle sensorer til projektet 

DELTA og FORCE Technology fusionerer

Fra 2017 bliver DELTA en del af FORCE Technology. Fusionen medvirker til et stærkere GTS-net til gavn for dansk erhvervsliv. Her kan du læse mere om fusionen:

På Dansk

På Engelsk