fremtiden

Gode løft for fremtiden

Liftup A/S har store markedsforventninger til løftestolen Raizer, som de har købt rettighederne til af idéhaveren for et passende engangsbeløb. Opfinderrådgivningen, Teknologisk Institut har bistået opfinder med råd og vejledning under hele forløbet.

Af Anders Jørgensen, www.opfind.nu, anjn@teknologisk.dk

”Vi syntes med det samme, at konceptet var genialt. Det var en smart dims. Vi vidste, at der var et stort behov i branchen for velfærds- og sundhedsteknologi, at der manglede gode løsninger til de tunge løft. Raizer er en rigtig smart måde at håndtere tunge mennesker, der er faldet. Anders Lykkegaards mekaniske maskine gør alt det hårde arbejde, det er en rigtig god idé”, siger Henrik Haugaard, der er salgschef i Liftup A/S.

”Der er sket meget, siden vi mødte hans prototype af træ. Han var nået til et punkt, hvor han gerne ville sælge sin idé videre og have nogen til at produktionsmodne løftestolen. Det gjorde vi på et halvt år i løbet af 2014, så der stod tre funktionelle prototyper klar til Health & Rehab-messen i september,” siger Henrik Haugaard.

Produktudvikling på seks måneder

Aftalen mellem idéhaver og virksomhed blev underskrevet i februar 2014. Opfinderrådgivningen, Teknologisk Institut har bistået opfinder med råd og vejledning under hele forløbet. Man må sige, at der er sket en ret hurtig produktudvikling af den mekaniske og mobile løftestol.

”Jo, men det har også været seks måneder for fuldt skrald. Vores udviklingsafdeling har haft næsten 100 procent fokus på at udvikle og modne løftestolen. Det er sådan, det virker bedst for os at udvikle hurtigt med fuldt fokus”, siger salgschefen fra virksomheden, der hører hjemme i Støvring i Himmerland.

Det er altid et sats uanset hvad

For opfinderen er Raizer første succesfulde færd med at afsætte sit produkt til en eksisterende virksomhed, og for Liftup A/S er det første gang, at de har lavet aftale på et engangsbeløb.

”Uanset hvad er det et sats, men det er klart, at aftalen om et engangsbeløb udtrykker, at vi har stor tro på markedspotentialet i Raizer-stolen. Hvis det lykkes at sælge tusindvis af dem, er engangsbeløbs-aftalen en klar fordel for os, og hvis det omvendt kun bliver til hundredevis, ville vi kunne have delt omkostningerne ved risikoen mere med opfinderen”, siger Henrik Haugaard.

Han fortæller, at de første 50 ordresedler i Danmark er udfyldt. En del af Raizer-stolene blev leveret før jul. Der er også interesse fra udlandet. Begge parter mødte til forhandlingerne med hver deres beregninger på markedspotentialet, og Liftup A/S har lavet de indledende business-planer for eksportmarkederne.

Fremtiden på det danske marked

I Liftup A/S’ kalkuler for det danske marked har de sammenstillet forskellige statistiske efterretninger. Der er cirka en million borgere i Danmark, som er over 65 år. 1/3 af dem falder i løbet af et år og halvdelen af de, der falder, oplever at falde flere gange. Det giver et samlet antal fald på formodet op mod 500.000. Raizer-stolen henvender sig til ældre, der falder, men ikke behøver behandling.

Hos Statens Institut for Folkesundhed kan man læse sig til, at 45.000 gange, når ældre over 65 år falder, skal de en tur på skadestuen. Det er cirka 10 procent af fald-situationerne.
Ifølge Københavns Kommune bliver hjemmeplejen kaldt ud cirka 1700 gange årligt, fordi ældre er faldet i egen bolig og har brug for hjælp til at komme op.

Slagelse Kommune, Center for ældre har aktuelt et udbud ude, hvor de søger tilbud på hjælp, når ældre er faldet i hjemmet. Af det materiale fremgår, at kommunen tæt ved 300 gange årligt tager ud og hjælper de ældre op igen.
Hvis der er brug for ekstra hjælp til at få de ældre op igen, bliver Falck tilkaldt som assistance.

Det er anden gang, at Liftup A/S har lavet en aftale med en idéhaver. Den første var en royaltyaftale med omvendt fortegn, kan man sige. I den forstand, at virksomheden blev skabt på stifterens produkt, den kombinerede trappe- og kørestolslift Flexstep. Da stifteren blev købt ud af firmaet, indgik de en royaltyaftale med ham på Flexstep.

Læs mere