FORCE Technology optimerer OL-atleters udstyr

Team Danmark har brugt FORCE Technologys faciliteter til at teste vindmodstanden for banecykling, samt vind og vandmodstanden for robåde og kajakker. Testene er brugt til at optimere atleternes udstyr og tøj, og bidrager dermed til at give atleterne de bedste forudsætninger for at vinde medaljer ved OL.

Når der kæmpes om OL-medaljerne er det ofte kun centisekunder og centimeter, der adskiller vinderen fra andenpladsen. Atleternes indsats udgør 99, 9 % af konkurrencen, men de ændringer Team Danmark og FORCE Technology anbefaler gennem tests kan gøre den lille forskel mellem en fjerdeplads og en medaljeplacering.

“Når de små ændringer, vi anbefaler, skal implementeres, optager det ikke noget af atleternes tid. Det er ikke en stor ændring for atleten at anvende en anden dragt eller at få behandlet hans båd med en anden voks- men resultaterne kan ændres markant,” forklarer Andreas Top Adler, Præstationsanalytiker hos Team Danmark.

En rekordsættende hjelm

Banecykelryttere kører med hastigheder op til 65km/t. Derfor er vindmodstanden en af deres største udfordringer, som dog kan reduceres ved at ændre aerodynamikken i atletens holdning, når han sidder på cyklen samt hans påklædning i form af tøj og hjelm.

Team Danmark testede alle markedets hjelme i FORCE Technologys vindtunnel. Den udvalgte hjelm blev efterfølgende anvendt af landsholdet for banecykelhold til det europæiske mesterskab, hvor de satte ny dansk rekord med 2 sekunder.

Vindtunneltest

Roersporten, samt kano og kajak udfordres ligeledes af vindmodstanden. Derfor udførte Team Danmark vindtunneltests, som kunne afsløre, hvorvidt materialet af atleternes påklædning, frisurer eller hovedbeklædning kunne ændre vindmodstanden. Disse tests blev udført ved at placere en dukke i en kajak i en vindtunnel.

Friktionstest i slæbetanken

De olympiske ro, kajak, kano og sejlsportshold udfordres også af vandmodstand. Derfor handler det om at generere så lidt friktion som muligt mellem båd og vand. Team Danmark testede derfor forskellige overfladebehandlinger af bådene som eksempelvis voks og afvaskningsmetoder.

Små detaljer kan give medaljer

Andreas har været yderst tilfreds med samarbejdet:

”FORCE Technologys testfaciliteter kan anvendes til at fange de bitte små detaljer, hvilket ikke er noget, vi finder andre steder i Danmark. Deres kompetente medarbejdere har også været i stand til at sætte sig ind i et eliteidrætsforbunds problematikker. Kombinationen af et set-up af høj kvalitet og kompetente ingeniører har været yderst effektiv”, siger Andreas og fortsætter:
“Jeg er overbevist om at testresultaterne vil gøre en forskel i forhold til vores præstation til OL. Vi ville være meget tilfredse, hvis ændringerne gav en ekstra medalje, og hvis den er lavet af guld gør det bestemt heller ikke noget”.

Læs hele artiklen her

Læs mere om FORCE Technologys faciliteter her

Om vindtunneller

Om slæbetanke