krypteret data

Krypteret data bidrager til økonomisk vækst i landbruget

Confidential benchmarking på krypteret data vinder indpas i et samarbejde mellem landbrugs- og banksektoren. Teknologien giver resultatet af en beregning uden at afsløre de nødvendige private data, der ligger til grund for beregningen. Alexandra Instituttet samarbejder med banker og landmænd om, hvordan de med fordel kan bruge teknologien.

Mange landbrugskunder vil gerne optage lån i banken, og her har banken brug for nogle private oplysninger om landbrugskunden, herunder kundens økonomiske situation. Ifølge Forsknings- og innovationsspecialist fra Alexandra Instituttets Security Lab, Peter Sebastian Nordholt, opstår her ofte et velkendt problem:

– Problemet er, at hvis banken er lille og ikke har ret mange landbrugskunder, kan den have svært ved at vurdere, hvordan det går en landmand økonomisk i forhold til andre landmænd. Banken kan derfor have svært ved at vurdere, hvor godt et lån, og hvilket lån, den kan tilbyde landmanden, forklarer han.

Videnscentret for Landbrug leverer data

Det er her Videncentret for Landbrug (VFL) ind i billedet. VFL har via Dansk Landbrugsrådgivning kontakt til en lang række landmænd, og som en del af deres forretning indsamler de regnskabsdata fra de forskellige landbrugskunder. Et samarbejde mellem banken og VLF om at dele de data, gør det muligt for banken at lave et godt benchmark på landbrugskunden, som gerne vil optage et lån hos dem.

– Kort fortalt sender VFL og banken nogle krypterede beskeder frem og tilbage i en protokol, og når samtalen er færdig, får man det ønskede resultat. De ønskede data vil medvirke til, at banken kan vurdere landmandens økonomi ved at sammenligne med en masse andre landmænd, siger Peter Sebastian Nordholt.

Førende i cutting edge teknologi

Alexandra Instituttets Security Lab er sammen med Aarhus Universitet verdensførende inden for implementering af Secure Multiparty Computation (SMC):

– Vi er i Security Lab på Alexandra Instituttet nogle af verdens bedste til at lave Secure Multiparty Computation. Vi har erfaring med implementering af SMC programmering, og generelt set findes der ret få, der gør det. Vi bruger en teknologi, som er meget ny, og det tilhørende teoretiske stof er blevet lavet inden for de sidste fem år. Det sjove er, at vi er med til at lave noget, som er cutting edge, Peter Sebastian Nordholt.

Læs mere om SMC og om Alexandra Instituttets arbejde på området her

Læs mere om Alexandra Instituttet her