natur

Den vilde natur på middagsbordet

Chefkok på Noma, René Redzepi er i sin non-profit organisation MAD gået sammen med bl.a. Alexandra Instituttet om at give folkeskoleelever og resten af Danmark mulighed for at blive bedre til at kokkerere med naturens vilde råvarer igennem gratis undervisning.

Når projekt VILD MAD starter til september, skal landets førende mad- og natureksperter arbejde sammen for første gang. Med støtte fra Nordea-fonden leder MAD et større samarbejde, hvor både Friluftsrådet, Byhøst, Naturvejlederforeningen og Alexandra Instituttet står sammen om et omfattende undervisningsinitiativ, der skal lade danskere opleve mad og natur på nye måder.

Vi vil gerne dele de store smagsoplevelser med hele Danmark

– Hos MAD har vi længe arbejdet på at formidle nogle af restaurant Nomas kulinariske idéer til et større publikum, og det her er resultatet af det. En af grundstenene i køkkenet på vores restaurant er råvarer fra den vilde natur, og disse store smagsoplevelser vil vi gerne dele med hele Danmark, fortæller René Redzepi

Apps som er brobygger mellem mennesker og den vilde natur

– Vi har de senere år oplevet en stigende interesse for at tage ud i naturen og høste vilde spiselige planter. Men for folk, der ikke er inde i flora og fauna, kan det være svært at vide, hvilke planter der er spiselige, og hvad de kan bruges til. Alexandra Instituttets rolle i projektet er blandt andet at bidrage med udvikling af ny teknologi – for eksempel mobile apps – og på den måde gøre teknologien til brobygger mellem os mennesker og naturen, fortæller Trine Plambech, der er Senior Green Urban Designer ved Alexandra Instituttet. Hun fortsætter:

– Vores ambition er at bruge teknologien til at bringe mennesker tættere på naturen ved at gøre det nemt, trygt og inspirerende at være på jagt efter de vilde, spiselige planter. Vi har jo mobilen lige ved hånden, og i VILD MAD vil vi bruge den til at give folk adgang til letforståelig og overskuelig viden om planterne og deres brug. Teknologien kan på den måde bidrage til at overvinde den utryghed, der kan være ved at plukke vilde, spiselige planter i naturen og i stedet gøre det til en meningsfuld og berigende oplevelse, slutter Trine Plambech.

En del af et større økosystem

– Jeg synes, det er enormt vigtigt, at vi – og især vores børn – lærer og oplever, hvad der er spiseligt i naturen. Det giver os en helt reel forståelse af, hvordan vi er en del af et større økosystem. Når vi igennem et bæredygtigt forbrug af naturen lærer, hvordan vi skal behandle den, så er det lettere for os at forstå vores afhængighed af den. Det ser jeg som en af de vigtigste erkendelser, hvis vi skal gøre vores vaner grønnere, forklarer René Redzepi.

VILD MAD vise danskerne den spiselige natur

VILD MAD vil skabe to formidlingsprogrammer, ét til folkeskoler og ét til voksne danskere, som skal drives af de danske naturvejledere og igangsættes i første halvdel af 2017. Programmerne vil lære deltagerne om den vilde, spiselige natur og om, hvordan man kan bruge den i køkkenet. Fødevaresikkerhed og lovgivning er også indtænkt, så sankningen i naturen sker hensigtsmæssigt. MAD vil også opbygge en digital platform, som gør viden om den vilde, spiselige natur tilgængelig. Således er ambitionen at skabe de gode forhold for sankning, så danskerne kan få flere bæredygtige smagsoplevelser.