Antorini på rundtur på 3 GTS-institutter

Hvordan arbejder GTS-institutterne med at få teknologi i anvendelse i danske virksomheder, det var hovedspørgsmålet, da tidligere undervisningsminister Christine Antorini besøgte tre GTS-institutter i Hørsholm sammen med fire erhvervspraktikanter.

-Forskning skal helt ud i virksomhederne for at skabe vækst og arbejdspladser. Her spiller GTS-institutterne en central rolle: Hvordan kan man bruge stamceller til at udvikle ny medicin til behandling af kronisk syge? Hvorfor er Danmark helt i front internationalt, når det gælder viden om sikring af kyster og af byer mod oversvømmelser? Og er det muligt at ændre lyden fra vindmøller, så den lyder som vinden i bøgetræer? Alt sammen viden, som er med til at få danske virksomheder helt i front i produktudvikling i en hård, internationale konkurrence, siger Christine Antorini.

Christine Antorini og de fire erhvervspraktikanter fra 9. klasse i Fredensborg, Helsingør, Vanløse og Silkeborg havde en formiddag til at blive klogere på, hvordan Bioneer, DHI og DELTA udfylder rollen som GTS-institut – og på, hvilke kompetencer de enkelte institutter tilbyder dansk erhvervsliv.

Første stop hos Bioneer

Bioneers speciale er biomedicin, biomedicoteknik og bioteknologi. GTS-instituttet skaber nye produkt- og procesmuligheder ved at forbinde idéer fra forskning og marked.

bioneer

Hos Bioneer fortalte afdelingschef Christian Clausen bl.a. om, hvordan GTS-instituttet arbejder med stamceller, og om mulighederne for at udnytte stamceller til at udvikle ny medicin mod bl.a. Alzheimer.

Viden om vand hos DHI

Hos DHI er der særlig fokus på teknologisk udvikling og kompetenceopbygning inden for vand og miljø.

anto-dhi

Hos DHI gik vejen forbi DHI’s fysiske havne og offshore forsøgsbassiner, hvor det er muligt at opbygge forsøg, der meget nøje simulerer virkeligheden. Projektchef Jesper Fuchs fortalte, at med udgangspunkt i de test, DHI udfører, får man viden om, hvordan molen skal bygges for at modstå belastningen fra bølgerne. For bygherren er det en god forretning at gøre tingene rigtigt fra en start, forklarede han. (Foto DHI)

Dagen sluttede hos DELTA

DELTA’s kernekompetencer er inden for elektronik, mikroelektronik, softwareteknologi, lys, optik, akustik, vibration og sensorsystemer.

delta

Hos DELTA hørte Christine Antorini og erhvervspraktikanterne om IdemoBits, som er elektroniske byggeklodser, man kan klikke sammen, så de danner et kredsløb. Med IdemoBits er det muligt hurtigt og billigt at afprøve produktideer. Erhvervspraktikanterne og Christine Antorini hørte desuden om, hvordan det er muligt at genoplade elektronik ved hjælp af Energy Harvesting.