75 ansøgere har givet sine bud på idéer relateret til sikker, kollaborativ robotteknologi i det europæiske projekt COVRs første ansøgningsrunde. 21 er blevet udvalgt og har vundet en såkaldt Award, hvor der hører en finansiering på op til €150.000 – cirka 1,1 mio. kroner – med.

– Projektet har skabt meget bred interesse, hvilket vi også kan se, ved at vi har modtaget ansøgninger fra industri, universiteter og sågar advokatfirmaer, siger Aske Bach Lassen, som er projektleder hos Teknologisk Institut og som leder COVR fra Instituttets side.

– At vi har modtaget så mange ansøgninger, er et vidnesbyrd om, at netop sikkerhed inden for kollaborative robotter står øverst på mange danske og europæiske virksomheders dagsorden, tilføjer han.

Tre danske virksomheder udvalgt

De 75 ansøgninger kommer fra lande i hele Europa heriblandt Frankrig, Holland, Italien, Spanien og Schweiz. Blandt de 21 vindende virksomheder repræsenterer tre af dem Danmark: Cobot Lift, Life Science Robotics og Enabled Robotics.

Nu skal de vindende virksomheder iværksætte deres idéer, der skal være med til at øge sikkerheden for de mennesker, der skal arbejde i samspil med robotter. Til at komme i gang bliver de inviteret hos den nærmeste partner i projektet.

– Det næste skridt for de danske virksomheder, som er blevet tildelt en COVR Award, vil være at mødes med Teknologisk Instituts eksperter inden for robotsikkerhed for at modtage vejledning i forhold til, hvordan sikkerhed kan forbedres og valideres for deres respektive applikationer, siger Aske Bach Lassen og tilføjer:

– De forskellige projekter vil afføde en masse erfaringer med sikkerhed og validering af denne, som vil blive samlet af COVR-projektet og stillet til rådighed for den europæiske industri gennem en online platform: COVR Toolkit.

Du kan blive klogere på de danske vindere og COVR her