frugt- og bærprodukter

20 virksomheder fra tre lande skaber nye frugt- og bærprodukter

I tre dage arbejdede 20 virksomheder fra tre forskellige lande sammen om idéer, prototyper og koncepter indenfor fremstilling af frugt- og bærprodukter. Æbler, solbær, havtorn, hindbær og rosenkvæde blev presset, most, kogt og kværnet i forskellige kvaliteter og kombinationer. Derefter forvandlet til utal af produkter og koncepter.

Det var de aktiviteter, der dannede ramme for en stor workshop på sammenlagt tre dage. 20 virksomheder deltog, og de kom både fra Danmark, Sverige og Letland.

AgroTech, Teknologisk Institut, stod sammen med Ideon Agrofood (Lund, Sverige) og Centrum for Innovative Dryckar (Balsgaard, Sverige) bag de tre dage med workshops, inspiration og netværk.

Merværdi til frugt- og bærprodukterne

Formålet med workshoppen på tværs af virksomheder og lande var at gå i dybden med produktions- og fremstillingsprocesserne af frugt- og bærprodukter.

For kunderne vil gerne betale for unikke, nordiske frugt- og bærprodukter. Men de skal kunne skabe merværdi, og det kræver syn for alt fra produktion og råvarer til fødevaretendenser, sensorik og kundeoplevelse.

Med det holistiske for øje startede workshoppen derfor blandt procesudstyr og homogeniseringsanlæg på Balsgaard i Sverige og sluttede med oplæg og fremstilling af prototyper i innovationskøkkenet Foodture Lab i Skejby, Danmark.

Funktionaliteten i orden

-Det var godt at blive præsenteret for mange forskellige maskiner og deres funktioner. For da vi stod og brugte dem, kom alle tips, tricks, normer og standarder – og deraf de mange gode idéer, fortalte Sebastian Alvarez fra Danfrugt.

Sammen med de øvrige deltagere stod han iført gennemsigtig plastdragt blandt båndpresse, homogeniseringsanlæg, påfyldnings- og afkølingsanlæg, kogekar, kværn og purémaskine. Udstyr, som deltagerne brugte til at fremstille forskellige typer most, marmelader og andre grundfraktioner med havtorn, rosenkvæde, hindbær, solbær og æbler.

-Ved at komme ud blandt udstyret og afprøve det i praksis i små grupper, ville vi gerne skabe små rum, hvor man kunne suge til sig, spørge, lære nyt og selv videregive råd og erfaringer, fortalte Dorthe Lynnerup, projektleder i AgroTech, Teknologisk Institut

Holdbar, trendy gastro

9 frugt- og bærfraktioner blev fragtet tværs over sundet til Skejby, hvor de var omdrejningspunktet i en række systematiske innovationsprocesser over to dage.

-En spændende, ny og anderledes måde at arbejde med innovationsprocesser, konstaterede Alise Balgalve, CEO fra lettiske Felici Ltd, som producerer funktionelle müsli-produkter. -Vi arbejder i forvejen sammen med forskere i vores hjemland for at udvikle vores produkter. Vi deltog her for at få indsigt i udvikling af produkter til Danmark og Sverige, supplerede hun.

Med blandt andet oplæg om smag, gastrotrends, kundeoplevelse og enzymer, arbejdede deltagerne i små grupper om at forvandle frugt- og bærfraktionerne medbragt fra Sverige til konkrete prototyper og eksperimenterende koncepter.

Herefter blev der diskuteret overgangen fra prototype til en stor produktion samt mulighederne for fremtidigt samarbejde og sparring i forbindelse med udvikling af fødevarer.

Hvem står bag?

Aktiviteten er ledet af FoodNetwork, og (med)finansieres af Styrelsen for Forskning og Innovation.